Görögországi nyaralás, kicsit másként! PDF Nyomtatás E-mail
Aktivitás - Utazások
2010. november 10. szerda, 11:38

Egy szokványos tengerparti nyaralást élménybeszámolójában általában a strandolás, pár fakultatív program, és az adott hely közösségi vagy éjszakai élete szerepel. De csak a nyaralók kis része veszi a fáradságot, hogy  gyalogosan induljon felderíteni az adott hely környezetei értékeit.

Jómagam, Görögország (Chalkidiki -félsziget) ezen kevésbé ismert oldalából mutatok be pár részletet.

2010. június elején egy hetet töltöttem Görögországban. A szokásos tengerparti kellékek mellett, az én csomagomban helyet kapott egy túracipő is. Kora reggel, ébredés után neki is vágtam a közeli kisebb hegy (750 m) megmászásának. Természetesen, a távolból látható felvezető ösvény eltűnt mire a hegy lábához értem. Helyén ugyanis ritkább növényzettel borított, kis nyúlcsapást találtam, és a szép zöld növényzet, melyet messziről fáknak véltem, a közelbe érve már csak 1-1,5 m magasságú bozótosnak bizonyult.  A mediterrán szúrós bozótról (macchia) persze már sokat hallottam, és tanultam, de szúróssága messze felülmúlta az elképzeléseimet. A növénycsoportban található, általam felfedezni vélt fajok pl.: karmazsintölgy (Quercus coccifera, Fagaceae), olajfa (Olea europaea), rekettye (Genista) mirtusz (Myrtus), a szárazság és a növényevők ellen, olyan hatásos védelmet alkalmaz, hogy minden érintés komoly fájdalommal jár. A kora reggeli indulás ellenére, a hegy közepére érve, a túrámat nehezítve a hőség már-már elviselhetetlen, a nap kegyetlenül éget és a derékig érő növényzet semmi árnyékot nem ad. De a kb. 2 órás kapaszkodás utáni, a hegytetőn található két nagyobb fenyő árnyéka és a panoráma kárpótól. Olyan végtelen táj tárult a szemem elé, amit csak átélni lehet elmesélni nem, és sajnos a fényképek sem tükrözik élethűen.

A következő napon meglátogatott terület, egy kisebb hegyről lecsorgó patakvölgy volt. Száraz évszak lévén, a patakmederben csak bokáig érő víz csordogál. A növényzet itt teljesen más a hegy többi részéhez képest, az egész évben elérhető víz miatt. Az utam elején, gondozott olajfaliget mellett haladtam el, majd a hegyen ejtett „sebhely” következett, amit egy kisebb kőfejtő okozott. Szerencsére ezzel, az emberi tájátalakítás kézenfekvő nyomai el is tűntek, innen a táj látszólag érintetlen.

A harmadik túrámnak egy kisebb hegyet választottam, a táj és a növényzet megegyezik az elsőnek meglátogatott hegy növényzetével, csak amikor a gerincen átérek, akkor jön a meglepetés. A hegy mögötti völgyet szemétlerakónak használják, de megítélésem szerint nem csak magánemberek, hanem nagyipari gyárak is. Legalábbis a szemét mennyiségéből, és összetételéből erre következtetek. A völgyben valamikor egy tó lehetett, erre utal, hogy a megmaradt kis vizekben kifejlett kaszpi teknősök (Mauremys caspica) próbálnak „túlélni”. A szeméttel telerakott tómaradványban már valószínűleg nem szaporodnak, mivel csak kifejlett egyedeket találtam, valamint szaporodásnak semmi nyoma nem volt látható. Meglátásom szerint, ez a hely fricska a Ramsari egyezménynek, pedig Görögország 1975-ben az elsők között írta alá.

Íme, néhány kép a tájról és persze az állat és növényvilágról.

{vsig}2010/gorog{/vsig}

 
Top joomla templates, personal website hosting.