Zöld Tudat Kéktóban PDF Nyomtatás E-mail
Aktivitás - Rendezvények

 

 

Iskolákat kiértesítve, regionális médiumokat bevonva az MVH támogatásával április huszadikára szervezzük rendezvényünk a Föld Világnapjához kötve, melyhez a Kéktóban fekvő Kucsora Tanya ad teret.

 

Reggel 8 órától a sportosabb érdeklődők kerékpárral indulnak útra a Kossuth térről, kímélve a terület nyugalmát.

Utunk során megtekintjük a Téglagyári Tanösvényt, mely madárvilágáról országosan is ismert. Rövid előadással (VTE) kísért séta után folytatjuk utunkat a Kéktó szívébe. 9 órakor csatlakozhatnak hozzánk az autóval (vagy egyébbel) érkezők. Először is az emberi bolygatottság jelenlétét tükröző csatornaparti szemétmaradványokat szedjük össze.

Ezek után vezetővel járjuk be a régi halas tó rendszert, illetve kapunk felvilágosítást Kéktó földrajzi és történelmi múltjáról.

Innen lovas, lovaskocsis menettel látogatunk meg egy kunhalmot, illetve egy artezi kutat. Családi ökogazdálkodások megkeresése után, ahol is a fenntartható, biogazdaságokról tudhatnak meg többet a látogatók visszatérünk az alaptáborba (6800 Tanya 1272), ahol is projektoros előadást tartunk napjaink természetvédelmi problémáiról, a látogatók bevonásával persze.

Ezt követően bográcsos ebéd mellett lesznek vendégeink pásztor emberek, kik a pusztai életről mesélnek.

A kicsik figyelmének fenntartás érdekében népi játékok, előadások lesznek a tanyaudvarban, illetve egy játékos vetélkedő, ahol is az aktuális témákban kapnak kérdéseket, feladatokat.

A délután folyamán vadásztársaságok képviselői és vízügyi szakemberek vezetnek ismeretterjesztő sétát.

17 órától a KMNP szakemberei mutatják be a terület védett és fokozottan védett növény - és állatfajait.

A napot népzenével, néptánccal zárjuk, s az esti szalonnasütés a sötétedő tanyaudvarban méltó befejezése lesz a természetközeli élményerdőnek.

Egész nap lehetőség nyílik kézműves foglalkozásokra, ahol is terményekből és a természetben található anyagokból lehet használati eszközöket, illetve apró ajándékokat készíteni. Gyermekeknek a múltat idéző játékokat (gólyaláb, kötélhúzás, karikás ostor, lovaglás, szamaragolás,stb.) biztosítunk. Egyik fő elem, hogy szelektíven gyűjtött hulladékból készítünk játékokat, gyertyatartót, széket, stb.

Rendezvényünk ingyenes; sok szeretettel várunk minden családot, érdeklődőt, természetbarátot egy igazán természetközeli, közös élményre!

 
Top joomla templates, personal website hosting.