Éves beszámoló 2009
Közhaszon - Éves beszámolók
2010. május 10. hétfő, 16:29

Az alábbiakban közöljük az Alapítvány 2009. évi beszámolóját

 

 

 • 2008. december 5 - 2009 június.9: alapítványunk egy előadás sorozaton vett részt Civil Akadémia név alatt, melyet az NCA és Hódmezővásárhely Önkormányzata tett lehetővé.
 • 2008. december 29 - 2009.január 2.: szervezetünk Horvátországban a Plitvicei Nemzeti Parkban töltöttünk el pár napot. A nemzeti park látogatottságát vizsgáltuk a téli időszakban, összehasonlítva a hazai parkokéval. Ezen felül a környezettudat terjesztésre irányuló törekvésit beszéltük meg ottani „kollegákkal”.
 • 2009. január 24: „Műlábszedés” elnevezéssel egy illegális szemétlerakót számoltunk fel. Sikernek könyvelhető el, hogy az előzetes kampánynak köszönhetően, a terület tulajdonosa eltüntette a hulladékot. A megmozduláson a Kiskunsági Nemzeti Park részéről Somodi István parkőr is jelen volt.
 • 2009.február 14: a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából kerékpár túrát szerveztünk a Tiszára, ahol a téli ártér arculatát láthattuk.
 • 2009. február 20: az Uv Clubban Exclusive Underground Party keretein belül mutattunk be , a populáris kategóriába nem igazán tartozó zenéket. A regionális előadók előtérbe kerültek.
 • 2009. március 13: NCA (Nemzeti Civil Alap) közgyűlésen vettünk részt Szegeden. A téma a civil összefogás volt. Egy kiadvány is napvilágra került Bemutatkozunk címmel, melyben a Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítvány is feltűnik.
 • 2009. március 21: a Magyar Madártani Egyesület (MME) megmozdulásához csatlakozva, egy madármegfigyelésen vettünk részt a Csaj tónál. A megmozdulás kapcsán a „zöld” gondolkodást propagáltuk, és emellett hasznos ismeretségekre tettünk szert.
 • 2009. április 18: az „50 ezer lépés a holdon” megmozduláson vettünk részt, mint társ szervezők és lebonyolítók. A megmozdulás Vásárhely egyik legnagyobb embertömegét megmozgató túraesemény, melyet idén is az ország minden tájáról megtiszteltek. A szokásos Föld Napja túránkat is egybe kötöttük ezen eseménnyel.
 • 2009. április 30: Hódító Hódok elnevezésű ügyességi és szellemi vetélkedőt koordináltuk Mártélyon. A Szent István Általános Iskola és Önkormányzatunk felkérésére kb. 150 gyereknek adtunk játékos feladatokat, miközben az ártér csodálatos közegét is bejárhatták, megismerhették.
 • 2009. május 9 - 10: A Madarak és Fák napja alkalmából egy Tisza közeli tanyára vonultunk ki, ahol két napot töltöttünk mintegy százan. A kint lét során lehetőség nyílt eszmecserére és túrákkal is tarkítottuk ottlétünket. Madarakban és fákban sem volt hiány.
 • 2009. május 15 - 16:A Zöld Szikla titkára és együttese a Grimaszk zenekar jelenkezett a Dark River Rock Fesztivál (http://erszi.uw.hu/index2.html ) tehetségkutató részére. A fesztivál házigazdája a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Rendezvényszervező Iroda.

Pont ezen a hétvégén, ezzel párhuzamosan egy erdélyi szobrász, restaurátor barátunk Pokorny Attila hívott meg Marosvásárhelyre. A város épp akkor a Múzeumok Éjszakája programsorozat egyik állomása volt.

Mi 15-én pénteken reggel indultunk Marosvásárhelyre (itt volt kettő éjszakára szállásunk) D.u. ahogy odaértünk egy kis pihenés és utána egy nagy séta az óvárosban Attila idegenvezetésével. Nagyon szép Marosvásárhely. Ajánlom mindenkinek, ha arra jár, tegyen egy nagy sétát a  belvárosban.

Másnap reggel indultunk tovább. A dark River Rock Fesztivált már harmadik ízben, a Sepsiszentgyörgytől kb. 10km található Setétpatak fenyveserdői között található hatalmas tisztáson, réten rendezték meg. Gyönyörű vadregényes a helyszín, a szervezés nagyon profi, a hangosítás mégprofibb volt. Az eredményünket megtalálható a honlapjukon. Marosvásárhelyre visszafelé vezető utunkon volt időnk körbenézni Székelyföldön egy részén. Csíkszerede, Máréfalva, Székelyudvarhely... Akkor jöttünk rá, hogy még egy egész hét is kevés lenne mindent megnézni. Szavakkal nehéz leírni mennyire gyönyörű!
Szombaton este a fesztiválról visszaérve néztük meg a kiállításokat és a történelmi belvárost. A Múzeumok Éjszakája programsorozat egyik állomása volt a marosvásárhelyi Vár és Kulturpalota, ahol Attila rendezte be a kiállításitermeket és sok kiállított műtárgyat restaurált. Nagyon örültünk, hogy láthattuk a munkáit.

 • 2009. május 29 - június 01: Az európai Nemzeti Parkok Világ Napja alkalmából a Nagyhagymás Nemzeti Parkot (Székelyföld) látogattuk meg a nevezetes természeti és kulturális helyeinek felfedezésével egybekötve. A Csíksomlyói búcsúnak köszönhetően az élmények mellett a turizmus visszavető hatásaival is találkoztunk. Érdekes konzekvenciák születtek az út során.
 • 2009. június 4: A Szent István Általános Iskola felkérésére szerveztünk a mártélyi Ártéri Tanösvényre éjszakai túrát. Az izgalmas kalandséta közben hasznos ismereteket osztottunk meg az éjszakai erdő életérő. Két csoportban kb. 50 gyermek vett részt a megmozduláson.
 • 2009. június 15: Lovaskocsis felvonulással harangoztuk be a LÖSZ Kulturális Fesztivált. A megmozdulás során (a rendezvény propagálása mellett), a hagyományainkra, kulturális értékeinkre hívtuk fel a vásárhelyi járókelők figyelmét. Tettük ezt élő népzenével, és utcai- néptánccal.
 • 2009. június 20: LÖSZ Kulturális Fesztivál (hagyományőrző mulatság vásárhelyen). Idén végre a megfelelő közegben (Tájház), igazi népi programokkal, régi vásárok hangulatát idézve tudtuk megrendezni a fesztivált. Az ingyenes rendezvényen kb. ezren fordultak meg és vagy 150 közreműködő, (civil szervezetek, művészek, kiállítók, stáb, stb.) segítkezett, hogy egy regionálisan is elismert produkció születhessen. A rendezvényen lehetőséget adtunk bármely civil szervezetnek, hogy standot állítson (egyfajta Civil Börze jellegegl), megismertetve így munkáját. Szervezetünk 100 ezer forintnyi támogatást nyert városi szinten a rendezvényre.
 • 2009. július 11: A Népesedési Világ Nap kapcsán egy csoport környezettudós hallgató gyűlt össze Szatymazon egy félszakmai találkozóra (részünkről Sulyok Zoltán). A felmerülő problémák, megoldások mellett a Sirály tanösvény bejárására és a szatymazi Őszibarack Fesztivál megtekintésére is sort kerítettünk. Ez utóbbi sok hasznos információval szolgált a későbbi LÖSZ Fesztiválok kapcsán. A helyszínen az ÚMVP (Új Magyarország Vidékfejlesztési Program) szakembereivel is beszéltünk, melynek ugyancsak előnye van a pályázási rálátásokat tekintve.
 • 2009. július 18: A Konrád Lorenz Egyesület Örökbefogadó napján helyeztük ki Zöld Szikla standunkat. Az érdeklődőket felvilágosítottuk munkásságunkról, természetvédelemről, népi- és kortárs művészetünk állapotáról, esélyeiről. A két szervezet kölcsönösen segíti egymást.

Ugyanezen nap délutánján a Tájház udvarán zajlott le egy szakmai értékelés a LÖSZ Kulturális Fesztivál eredményét, lehetőségeit taglalva. Jelen volt a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület részéről Perényi János elnök úr, a teljes technikai és szervező aparát, illetve a Petőfi Művelődési Központ munkatársai is.

Ezen nap tartalmasságának köszönhetően az ugyancsak arra az estére szóló Anna báli meghívásnak a Pajzsmirígy Betegek Csongrád Megyei Egyesületének részéről, sajnos már nem bírtunk eleget tenni.

 • 2009. július 29 - 30: Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület jóvoltából egy turisztikai tréningen vettünk részt. Szervezetünk ökoturizmussal, túravezetéssel, felvilágosítással is foglalkozik, így hasznosnak találtuk a kurzust.
 • 2009. augusztus 5: Szervezetünk értesítést kapott, hogy 100 ezer forintot nyert a Nemzeti Civil Alaptól, fenntartási költségekre.
 • 2009. augusztus 13-14: Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület kétnapos pályázati kurzust indított, melyen ugyancsak részt vettünk. Alapítványunk folyamatosan pályázik, hogy célkitűzésit érvényesíteni tudja.
 • 2009. augusztus 22 - 29: nemzeti parkokat, tájvédelmi körzeteket kerestünk fel szerte az országban. Célunk a környezettudatosság, turizmus jelenlétének értékelése, összehasonlítása volt. A Balaton Felvidéktől az Aggteleki Karsztokig a kietlen tájaktól a zsúfolt partokig a természetre kiható tényezők különböző formáival találkoztunk. Pozitív és negatív tapasztalatokkal tértünk haza.
 • 2009. szeptember 11 - 12: Hódstock4 Fesztivál. Már országosan is keresett rendezvényünk neves zenészek meghívása mellett, főleg az amatőr, kezdő együtteseknek adott lehetőséget A PANKKK- nál elnyert 200 ezer forintos pályázati pénznek köszönhetően, tehetségkutatót is tudtunk szervezni, komoly díjazásokkal. Stúdió- és rádió időt, hangszer vásárlási utalványt, bemutatkozási lehetőséget osztottunk ki a fiatal tehetségek között. A vásárhelyi Önkormányzatnak köszönhetően további 100 ezer forintot tudtunk a rendezvényre költeni. A fesztivál két napja alatt több mint húsz együttes mutatkozott be a kb. 500 megjelent vendégnek.
 • 2009. szeptember 19: A X. Fehér Tó Napja elnevezésű Körös Maros Nemzeti Park által szervezett megmozdulásra, szervezetünket kérték fel, hogy programot vigyen. Ennek köszönhetően vásárhelyi művészek (Kankalin Néptáncegyüttes, Üllési zenekar, stb.) mutatkozhattak be a jó hangulatú, rekord látogatottságú (1800 fő) rendezvényen.
 • 2009. szeptember 22: az Autómentes Nap alkalmából a Critical Mass által szervezett biciklis felvonuláshoz csatlakoztunk Szegeden. Sajnos tavaly nem igazán gyűltek össze a vásárhelyi bringások, így döntöttünk úgy, hogy idén csatlakozunk egy nagyobb megmozduláshoz.
 • 2009. október 23: A MME- hez társulva csoportot szerveztünk a Fehér tóhoz, hogy szem és fültanúi lehessünk a darvak vonulásának. A természetközeli élményt szakvezető (Barkóczi Csaba) kommentálta. 1300 daru érkezett a Hortobágyról hozzánk, melyeket közelről megfigyelhettünk.

Még ez évben megrendezésre kerülő akcióink:

 • 2009. november 3 - 13: Hulladékból Termék címmel rendhagyó, környezetvédelmi kiállítás lesz a hódmezővásárhelyi strandfürdőn. Ezen kiállítás tárlatvezetésével alapítványunkat bízták meg. Ennek kapcsán kb. 1700 gyereknek és felnőttnek tudtunk beszélni újrahasznosításról, környezetvédelemről, fenntartható fejlődésről.
 • 2009 november 28: Már rendszeressé vált, éves megmozdulásunk a Tisza Barci rét szakaszának megtisztítása a szeméttől. Az egy év alatt (!) felhalmozódott horgász és turista hulladékot zsákba gyűjtjük és elszállítjuk.
 • 2009. december 5: Szittya, Magyar, Népi Est. A Zöld Szikla lehetőséget kapott, hogy bemutatkozhasson Szegeden a Dóm téri Advent keretein belül. Egy egész estés népi gyermek és felnőtt programsorozattal várunk mindenkit az impozáns környezetben. Vásárhelyi művészekkel, forralt borral, zsíroskenyérrel, ünnepi hangulatban idézzük a múlt értékeit.
 • 2009. december 9: Karácsonyi Lidércnyomás- a Zöld Szikla Rock Estje. Dóm téren ugyancsak, egy hangulatos téli éjszaka. Könnyűzenei programokkal, előadásokkal mutatkoznak be vásárhelyi előadók Szegeden, alapítványunk szervezésében.
 • 2009. december 29 -    : Ukrán vagy Szlovén nemzeti parkba szeretnénk ellátogatni, az ottani helyzetet vizsgálva, illetve a természeti kincseket megismerve! Szervezés alatt…

A fent említett programokon, akciókon felül, szervezetünk folyamatosan ad felvilágosítást aktuális hírekről, jeles napokról, programokról.

Folyamatosan szervezünk ruhaosztásokat rászorulók részére, illetve bármilyen nemű kérésnek próbálunk eleget tenni.

Hódmezővásárhely, 2009. október 30.

Sulyok Zoltán, elnök

 
 

 
Top joomla templates, personal website hosting.