Éves beszámoló 2012
Közhaszon - Éves beszámolók
2013. március 19. kedd, 16:55

 

Zöld Szikla Művészet-és Természetvédő Alapítvány

6800 Hódmezővásárhely, Bolgár u. 9. • Tel: 20/ 975 1458

Adószám: 18478035-1-06

Bírósági végzés száma: Pk. 1354

www.zoldszikla.hu • e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Közhasznúsági jelentés 2012.

A Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítvány 50. 000 forint alapítói vagyonnal alakult, amely a törzsvagyon. Az alapítványt a bíróság közhasznú szervezetként 2007 04 07. – én vette nyilvántartásba a Pk. 60. 013/2007/2 rendelkező végzés számon.

Alapítványunk célja a nem kimondottan populáris művészek pártfogása és segítése, ezenkívül szeretnénk teret biztosítani amatőr zenekaroknak, színi csoportoknak és egyéb alkotóknak. Főbb céljaink: nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés. Ezeket a kitűzéseket próbáljuk népszerűsíteni a művészet és a természet szeretetén, megismerésén keresztül. Alapítványunknak fontos tevékenységi köre különböző kulturális rendezvények lebonyolítása, valamint a természet- környezet-, ill. állatvédelem. Fontos szempont számunkra a környezeti nevelés, az egészséges életmód és hagyományos értékeink képviselete programjaink tükrében.

Célja szerinti besorolása: - nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés

- kulturális tevékenység

- természet- és állatvédelem

- környezetvédelem

 

1: Számviteli Beszámoló (e Ft. – ban)

A. Befektetési Eszközök - - o

Forgóeszközök 2574

I. Követelések 60

IV. Pénzeszköz 2514

Eszközök összesen: 2574

C. Saját tőke 2574

I. Induló tőke 50

II. Tőkeváltozás 1768

III. Tárgyévi eredmény (közhasznú tevékenységből) 756

F. Kötelezettségek -

Források összesen: 2574

Követelések alakulás alapítványnál nem áll fent

Rövid lejáratú kötelezettségek értéke o

Eredmény levezetés (e.Ft. – ben)

A. Összes közhasznú tevékenység bevétele 2907

I. Pénzügyileg rendezett bevételek 2907

E. Közhasznú tevékenység ráfordításai 2151

I. Ráfordításként érvényesíthető kiadások 2139

G. Tárgyévi pénzügyi eredmény 756

I. Közhasznú tevékenység tárgyévi pénzügyi eredménye 756

K. Tárgyévi eredmény 756

I Közhasznú tevékenység tárgyévi eredménye 756

1. Vagyon felhasználása (e.- Ft- ben)

2/a Működési költségek 2151

Anyagi jellegű ráfordítások 2139

Személyi jellegű kiadások o

2/b Célszerinti juttatások o

A Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítvány a 2012- es , és az azt megelőző évben célszerinti juttatást nem adott.

2. Kapott támogatások kimutatása

- Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése által - 500

- Nyertes pályázatok- 2021

- SZJA 1% - 37

Összesen: 2558

A Zöld Szikla Művészet és Természetvédő Alapítvány 2010-11-es évben költségvetési támogatásban nem részesült.

Vezető Tisztségviselő részére 2011-12 -es évben az Alapítvány részéről juttatás kifizetése nem történt.

 

A közhasznú tevékenységről szóló beszámoló

A Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítvány a 2012-es évet sikeresnek tudhatja be. Nyertes pályázatok, sikeres szaktanácsadások, közkedvelt programok , szakmai események növelték szervezetünk szakmai erejét.

- 2012. 01. 14- 15.Gödre látogattunk saját forrásból, mivel természetvédő kollegák illegális szemétlerakók ügyében voltak kíváncsiak tapasztalatainkra, ötleteinkre. Fájó, hogy ezen probléma a Dunakanyar, s az egész ország területén gondot okoz. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:  - természeti értékek megőrzése, bemutatása – környezetvédelem

 

- 2012. 01. 18-19-20. A MME felkérésére végeztünk Erdei Fülesbagoly számlálást Hódmezővásárhelyen (első forduló). A szakmai beszámolót az egyesületnek elküldtük. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:  - természeti értékek megőrzése, bemutatása – környezetvédelem

 

 

- 2012. 02. 20-21. A MME felkérésére végeztünk Erdei Fülesbagoly számlálást Hódmezővásárhelyen (második forduló). A szakmai beszámolót az egyesületnek elküldtük. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:  - természeti értékek megőrzése, bemutatása, környezetvédelem

 

- 2012. 03. 03.  Sérült egerésző ölyvet találtunk. A sérült év madarának szárnyát sínbe raktuk, állatorvosra bíztuk. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program: - környezetvédelem, természetvédelem, állatvédelem

 

- 2012. 03.07-08. Ötletbörzén vettünk részt, ahol is Hódmezővásárhely önkormányzata kérte ki szervezetünk tanácsát, a Szabadság téri felújításokkal, korszerűsítésével kapcsolatban. Alapítványunk környezetbarát, hasznos megoldásokat vezetett fel a fejlesztések kapcsán. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program: - természeti értékek megőrzése, nevelés és oktatás, ismeretterjesztés.

 

- 2012. 03. 10. Székhelyünkön a szokásos környezettudós konferenciánkat hívtuk össze.  Természet- és környezetvédelmi problémákat vitattnuk meg. Jelen voltak természetvédelmi, hulladék gazdálkodási, talajtani, és vízügyi szakemberek. A program nem alapítványi pénzből valósult meg. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program: - természetvédelem, környezetvédelem.

 

- 2012. 03. 17. A M.M.E. által meghirdetett madárlesre toboroztunk városunkból érdeklődőket. A Csaj tóra érve szakmai tapasztalat cserét folytattunk madarász kollegákkal, s a látogatók is jól érezték magukat. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:  - természeti értékek megőrzése, nevelés és oktatás, ismeretterjesztés.

 

- 2012.03. 22.  A Víz Világnapja alkalmából a Mártélyi Tájvédelmi Körzetbe vezettünk nyílt túrát. A vizes élőhely és a Tisza bűvköre senkit sem hagyott szárazon. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program: - természeti értékek megőrzése, nevelés és oktatás, ismeretterjesztés.

 

- 2012.03.29. A Vásárhelyi Látóhatár szerkesztősége kérte fel szerveztünk egyik pártfogolt zenekarát, a KTTO- t, hogy a Németh László Városi Könyvtárban tartandó díszbemutatóján fellépjen. Megtették, nagy sikerrel.  A rendezvényen Sulyok Zoltán, elnök mutathatta be az alapítványt, annak munkáját, kötetlen beszélgetés közepette. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program: - művészeti értékek megőrzése, bemutatása, - kulturális rendezvények szervezése, lebonyolítása, - fiatal és kezdő művészek, csoportok megjelenésének támogatása, - az élőzene megőrzésének, propagálásának támogatása.

 

- 2012. 04. 02. Városunkban,a Szabadság téri felújításokkal, korszerűsítésével kapcsolatban (a már megtartott Ötletbörze folytatásaként) szervezetünk a helyszínen tartott terepszemlét szakemberek, a lakosság és a város vezetése jelenlétében. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:  - természeti értékek megőrzése, nevelés és oktatás, ismeretterjesztés.

 

- 2012. 04. 21. A Föld Világ Napjához kapcsolódva hívtuk össze aktivistáinkat, barátainkat, hogy egy kellemes délutánt töltsünk együtt. A szakmai  teendőket háttérbe szorítva, inkább a szórakozáson volt a hangsúly, illetve hálánk kifejezésén. A program nem alapítványi pénzből valósult meg.  Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:  - természeti értékek megőrzése.

 

- 2012. 05.08. Hídvégi Üstös Pál, neves természetvédő, Tisza menti velocipédezésének, vásárhelyi állomásán voltunk a fogadóbizottság tagja. Nem csak tiszteletadásra nyílt lehetőségünk, de közös munkálatok is kilátásba kerültek. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:  - természeti értékek megőrzése, nevelés és oktatás, ismeretterjesztés.

 

- 2012.05. 12. Tanyasi Tízpróba elnevezésű, hagyományőrző  rendezvény szervezésében, lebonyolításában vettünk részt Szatymaz mellet, Barátpusztán. A különleges, természetközeli programon a Zöld Szikla csapata is megmérettetett (szekértolás, lovaglás, karikás ostor, kötélhúzás, patkódobás. Segítkeztünk a reklámban, illetve zenekarokat léptettünk fel a rendezvényen, és ami a legszebb: idén a kupát is elvittük. Két Zöld Szikla szárnyai alatt működő csapat is fellépett az Ördögfű és a KTTO személyében. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:   - művészeti és természeti értékek megőrzése, bemutatása, - kulturális és környezetvédelmi rendezvények szervezése, lebonyolítása, -nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, - fiatal és kezdő művészek, csoportok megjelenésének támogatása, - az élőzene megőrzésének, megjelenésének támogatás, regionális és helyi amatőr zenekarok működésének támogatása.

 

2012. 06. 02. Tiszta Tisza projektünk, környezettudatmódosító Ökotalálkája valósult meg a V.M. támogatásával. Túrák, TeSzedd szemétszedés, előadások, kiállítások, népi programok szórták az igét a természetvédelem mellett. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:   - természeti értékek megőrzése, bemutatása, - környezetvédelmi rendezvények szervezése, lebonyolítása, - környezetvédelem, természetvédelem, állatvédelem - nevelés és oktatás, ismeretterjesztés.

 

- 2012.06. 09-10. LÖSZ Kulturális Fesztivál- hagyományőrző mulatság Vásárhelyen. Városunk egyik legnépszerűbb rendezvénye. Civil szervezetek találkozója, kiállítások, népi, autentikus programok, neves fellépők (Berbécs Zenekar, Kankalin Néptáncegyüttes, Vatafaka, stb.), ingyenes látogathatóság, lovas játékok, hagyományőrző tábor, gyermek játékok, s nagyon sok minden még vásári hangulatban, ingyen.  Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:   - művészeti értékek megőrzése, bemutatása, - kulturális rendezvények szervezése, lebonyolítása, - nevelés és oktatás, ismeretterjesztés, - fiatal és kezdő művészek, csoportok megjelenésének támogatása, - az élőzene megőrzésének, megjelenésének támogatás, regionális és helyi amatőr zenekarok működésének támogatása.

 

-2012.06. 29- 07. 01. Kéktó Fesztivál. A Kéktói Ménes L.S.E. – vel alapítványunk részt vett a hagyományőrző, lovas esemény szervezésében, illetve...

[19:48:51] Sulyok Zoltán: -2012.06. 29- 07. 01. Kéktó Fesztivál. A Kéktói Ménes L.S.E. – vel alapítványunk részt vett a hagyományőrző, lovas esemény szervezésében, illetve standunkkal jelen voltunk végig a fesztiválon. Gyerekeknek ismeretterjesztő és hagyományos programokat szerveztünk, zenei produkciókkal szolgáltunk, illetve a Natura 2000- es területet mutattuk be, gyakorlatban. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:   - művészeti és természeti értékek megőrzése, bemutatása, - kulturális rendezvények szervezése, lebonyolítása, - nevelés és oktatás, ismeretterjesztés, - fiatal és kezdő művészek, csoportok megjelenésének támogatása, - az élőzene megőrzésének, propagálásának támogatása.

 

- 2012.07. 20-22. Nyílt túlélő túrát vezettünk a MTK- ben, ahol is a vendégek a természetben hasznos praktikákat ismerhették meg, természetesen annak tiszteletére kiélezve. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:   - természeti értékek megőrzése, bemutatása, - környezetvédelmi rendezvények szervezése, lebonyolítása, - környezetvédelem, természetvédelem, állatvédelem - nevelés és oktatás, ismeretterjesztés.

 

- - 2012. 07. 27-29. Ismét Homoki Kerékpár Túra. Kétkerekű, nyílt ökotúrát bonyolítottunk le, kb. 300 km. – es távval. Bejártuk régiónk homokhátságait, lösz pusztáit, rétjeit, semlyékjeit.  Az éjszakákat a természetben töltöttük, s épületeket nem is használtunk a „fentmaradáshoz”. Görgényi tanya nomád, leírhatatlan középkora, Hindu templomi fesztivál, magán madárpark, Gátsori tanya élet…. Ezen élménnyel sikerült a résztvevőket visszarepíteni az időben, illetve a természethez közelebb hozni. A program nem alapítványi pénzből valósult meg. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:   -  természeti értékek bemutatása, - nevelés és oktatás, ismeretterjesztés.

 

- 2012.08.03. A Tiszta Tisza projektünk kapcsán a Rádió7 meghívásának tettünk eleget, így kibeszélhettük magunkból a természetvédelem és a környezeti nevelés iránt táplált érzéseinket. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:   -  természeti értékek bemutatása, - nevelés és oktatás, ismeretterjesztés.

 

-2012.08.18. A Kéktói Ménes LSE kérte fel szerveztünk egyik pártfogolt zenekarát, a KTTO- t, hogy fellépjen rendezvényén. A programon az RTL Klub stábja is jelen volt. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:   - művészeti értékek megőrzése, bemutatása, - kulturális rendezvények szervezése, lebonyolítása, - fiatal és kezdő művészek, csoportok megjelenésének támogatása, - az élőzene megőrzésének, propagálásának támogatása.

 

- 2012.08.25. A Kéktói Ménes LSE- vel a fábiánsebestyéni Lovas Napokra utaztunk, ahol is éjszakai lovasbemutatóban közreműködtünk. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:   - művészeti és természeti értékek megőrzése, bemutatása, - kulturális rendezvények szervezése, lebonyolítása, - nevelés és oktatás, ismeretterjesztés, - fiatal és kezdő művészek, csoportok megjelenésének támogatása.

 

-2012.08. 31. A Tiszta Tisza projektünk kapcsán a Rádió7 meghívásának tettünk eleget, így folytathattuk természetvédelem és a környezeti nevelés iránt táplált érzéseink éteri terjesztését.  Ökotalálkáink propagálása volt az egyik fő célunk. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:   -  természeti értékek bemutatása, - nevelés és oktatás, ismeretterjesztés.

 

- 2012.09.01.  Hódstock7 Fesztivál kamionos beharangozó. Fergeteges, várost pozitív értelemben felkavaró menetet hajtottunk végre, rendezvényünk reklámozásaként. A platón táncosok, zenészek, dj- k, dobosok, énekesek hírdették a HS7 Fesztivált. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:   - művészeti értékek megőrzése, bemutatása, - kulturális rendezvények szervezése, lebonyolítása, - fiatal és kezdő művészek, csoportok megjelenésének támogatása, - az élőzene megőrzésének, propagálásának támogatása.

 

-  2012.09.08-09. Hódstock Fesztivál- és Tehetségkutató. Rendezvényünk hetedik alkalommal sorakoztatott fel amatőr és elismert előadókat. Stúdió időt és fellépti lehetőségeket kaptak az arra érdemesek. Vásárhely egyik legnagyobb zenei rendezvénye ezen fesztiválunk. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:   - művészeti értékek megőrzése, bemutatása, - kulturális rendezvények szervezése, lebonyolítása, - fiatal és kezdő művészek, csoportok megjelenésének támogatása, - az élőzene megőrzésének, bemutatásának segítése.

 

- 2012.09. 15.  A Fehér tó napja a KMNP által szervezett hagyomány és természetvédelmi megmozdulás. Szervezetünk a park felkérésére pásztor kiállítást szervezett a rendezvényre, minek köszönhetően a népi életbe tekinthettek bele az érdeklődők. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:   - művészeti és természeti értékek megőrzése, bemutatása, - kulturális rendezvények szervezése, lebonyolítása, - nevelés és oktatás, ismeretterjesztés.

 

- 2012.09. 22-23. Tiszta Tisza projektünk 2. Ökotalálkája a Beaverfield Ökogazdaságban került megrendezésre, az Autómentes V.N. és a Tisztasági V.N. – hoz idomulva. Túrák, vetélkedők, előadások, kiállítások, népi programok szórták az igét a természetvédelem mellett. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:   - természeti értékek megőrzése, bemutatása, - környezetvédelmi rendezvények szervezése, lebonyolítása, - környezetvédelem, természetvédelem, állatvédelem - nevelés és oktatás, ismeretterjesztés.

 

- 2012.09.29. A vásárhelyi tájházban megrendeztük az első Doromb Fesztiválunkat. A népi dallamok,hagyományos értékek ismét teret kaptak. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:   - művészeti és természeti értékek megőrzése, bemutatása, - kulturális rendezvények szervezése, lebonyolítása, - nevelés és oktatás, ismeretterjesztés.

 

-2012.10.05. Tiszta Tisza projektünk részeként megkezdtük a csónakroncsok kiemelését a holtágból. A tetemes mennyiség végett a munkálatok nem fejeződte be.

 

-2012.09.09. Alapítványunkat Varga Patrik alapító tagunk közbe járásával túravezetésre kérték fel Ír vendégek. A magyar táj szépségeit és a pásztor élet szépségeit mutattuk e nekik a Kéktói pusztában.  Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:   - természeti értékek megőrzése, bemutatása.

 

- 2012. 10. 29. A Vidékfejlesztési Minisztérium jóvoltából 400 ezer forintot nyertünk  a 2013- ban megrendezésre kerülő Zöld Tudat Kéktóban projektunkra. Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:   - természeti értékek megőrzése, bemutatása.

 

- 2012.10.30. Alapítványunkat túravezetésre kérték fel Ír madarászok. Kubikok és holtágak menti barangolás közepette láthattak ragadozó, gázló, énekes madarakat, s persze lenyűgöző területeket.   Alapító okiratunk alapján, a következő pontok végett volt fontos a program:   - természeti értékek megőrzése, bemutatása.

 

- 2012.11.17. Sulyok Zoltán elnökünknek lehetősége nyílt hosszabb időre Svájcba távozni, ahol is a természeti érékeket, és a kinti hagyományokat kutatva tud hasznos ismeretket, tapasztalatokat szerezni. Tervben van Svájc- Magyarország közötti csere programok megszervezése, illetve a svájci nemzeti parkok megismerésére épülő beszámolók elkészítése, publikálása.

 

 

 

 

A fent említett programokon akciókon felül (melyekről részleteket, képeket a www.zoldszikla.hu oldalon találhatnak) , szervezetünk folyamatosan ad felvilágosítást aktuális természetvédelmi, zenei hírekről, jeles napokról, programokról.

Folyamatosan szervezünk ruhaosztásokat rászorulók részére, illetve bármilyen nemű kérésnek próbálunk eleget tenni. Programszervezésben, lebonyolításban, tanácsadásban ugyancsak állunk rendelkezésére szervezeteknek, intézményeknek, magánszemélyeknek.

Juhász István
titkár

Hódmezővásárhely, 2013-03-02

 
Top joomla templates, personal website hosting.